top of page
Yazarın fotoğrafıÖzhan Özdemir

ONLİNE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLMAK

Güncelleme tarihi: 10 May 2023


Tam da eğitim hayatının sonuna gelmişken ya da yaklaşmışken bir bıçak kesiği gibi akademik ortamdan kopmak ve yeni yöntemlere alışmak zorunda kalmak şüphesiz ki kolay bir durum değil.

Fakat her durumda olduğu gibi uzaktan eğitimin üniversite öğrencileri üzerinde de olumlu olumsuz yönleri var. Olumsuz yönlerinden en önemlisi her öğrencinin eşit şartlarda bu süreci yaşıyor olmamaları. Kullanılan dijital platformlar düşünüldüğünde her öğrencinin bu platformlara ulaşmak için kullanacakları teknolojik altyapı aynı değil maalesef.

Diğer bir olumsuz nokta ise kısmen oluşan sosyofobi ve sosyalleşememe den kaynaklanan psikolojik rahatsızlıklar diyebiliriz. Her anı iletişim ve paylaşımla geçen yoğun ve keyifli kampüs hayatından sonra odalara kapanıp bilgisayarlarla baş başa kalmak hiçbir öğrenci için olumlu bir durum olmasa gerek.

Elbette her bölümün yaşadığı olumlu olumsuz durumlar farklı olabiliyor. Mesela uygulama derslerinin ağırlıklı olduğu bölümlerle teori derslerinin yoğun olduğu bölümlerin öğrencilerinin, uzaktan eğitim tecrübeleri farklı olabiliyor. Mimarlık fakültesinde yapılan ve mimarlığın temel unsurlarından biri olan jüri faaliyetleri uzaktan yapılıyor. Pafta üzerine çizilen projelerin panolara asılması, yapılan maketler üzerinde akademisyenlerin yaptıkları yorum ve değerlendirmeler, kısacası o eğitici atmosfer maalesef uzaktan eğitim yoluyla yaratılamıyor.

Diş hekimliği fakültelerinde normalde gerçek dişler üzerinde yapılan diş kesme, kavite açma gibi uygulamalar yapay diş programları üzerinde yapılmak zorunda kalınıyor. Akademik takvim süreci içerisinde yapılan eğitim ve araştırma gezileri yapılamıyor. Bir sanat tarihi öğrencisi, tarihi eserleri, o eserlerin bulunduğu şehirlere gidip, görerek, dokunarak değil dijital görsellere bakarak analiz etmeye çalışıyor.

Bu sürecin olumlu tarafları da yok değil. Örneğin odaklanma sorunu yaşayan öğrenci, kaydedilen dersi istediği zaman istediği kadar izleyebiliyor. Kaynaklara ulaşabilme konusunda birçok üniversitenin açık erişim kaynaklarına ulaşılabilme şansı bulunuyor. Bu da öğrenciyi gerçek hayatta kütüphane kütüphane dolaşıp kaynak arama külfetinden kurtarmış oluyor.

Diğer bir olumlu nokta ise online eğitimlerin erişilebilirliğinin daha kolay hale gelmesi olarak gösterilebilir. Hem kendi alanında hem alan dışı birçok alanda fiziksel olarak farklı şehirlere gitme imkanı olmasa da dijital dünyada değerli eğitimcilerle öğrencilerin buluşması daha kolay bir hale gelmiş durumda.

Canlı derslere katılmanın, ödev teslimi ve sunum gibi aktivitelerin önemi büyük. Çünkü öğrencilerin hayatlarında belirli bir rutin ve düzeni devam ettirmenin en önemli yöntemlerinden biri de bu.

Elbette pandemi ya da deprem döneminden önce aynı fiziksel koşullarda var olmak, öğrencilere eşit şartları sunmuş olmak demekti. Fakat uzaktan eğitim süresince, öğrencilerin aynı şartlara sahip olmadan aynı eğitimi almalarının gerekliliği en önemli sorunların başında geliyor.


33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page